Teatterikokemuksia uudella tavalla

Koronapandemia muutti maailmaa ja vaikutti kaikkeen yksityisten ihmisten arjesta ja globaalista liike-elämästä koulutukseen ja viihteeseen. Yksi erityisen pahasti kärsineistä aloista oli esittävät taiteet – teatterista musiikkiin ja tanssiin. Kokoontumisrajoitusten ja ihmisten pelon vuoksi teatterit menettivät yhtäkkiä asiakkaansa. Tilanne on palannut hiljalleen normaaliksi, mutta korona-aika toi mukanaan uusia tapoja nauttia teatterista. Katsotaanpa, miten teatterista voi nykyään nauttia normaalista poikkeavilla tavoilla.

Karanteeniteatteri toi kulttuurin kotisohville

Pandemian aikana perustettiin aivan erityinen Karanteeniteatteri, joka mahdollisti teatteriesitysten suoratoiston täysin etänä. Tämä tarjosi kulttuurikokemukset poikkeusaikana niille, jotka eivät voineet osallistua tavallisiin teatteriesityksiin riskiryhmään kuulumisen vuoksi.

Pahimpina aikoina teatterit eivät voineet edes pitää oviaan auki, jolloin ainoa mahdollisuus esitysten näyttämiseen ja näkemiseen oli juuri tällaista väylää myöden. Samalla tuotiin teatteri paremmin saataville syrjäseuduilla asuville, joille teatterikäynnit olivat normaalioloissakin harvinaista herkkua. Karanteeniteatteri mahdollisti myös sen, että näyttelijät ja tuotantoryhmät pystyivät työskentelemään turvallisesti vaarantamatta terveyttään altistumalla suurille ihmisjoukoille.

Tämä hieman erilainen teatteri on tällä hetkellä tauolla, mutta jatkanee toimintaansa pian – on selvää, että tällaiselle palvelulle on kysyntää monien eri ihmisryhmien parissa myös poikkeusaikojen ulkopuolella.

Kesäteatterit vetivät väkeä ulkoilmaesityksiin

Kun sisätiloissa tapahtuvat kokoontumiset olivat pandemian aikana kiellettyjä tai niitä ei suositeltu, kesäteattereista tuli entistäkin suositumpia vaihtoehtoja kulttuurikokemuksista nauttimiseen yhdessä. Vaikka kotonakin ajan sai kulumaan esimerkiksi nettikasinolla baccaratin parissa, alkoi ihmisiä kuitenkin jo jossakin kohtaa kyllästyttää sosiaalisten tapahtumien puute. Nämä ulkoilmateatterit tarjosivat ihanteelliset olosuhteet esityksien seuraamiseen samalla, kun ihmiset saattoivat pitää riittävää turvaetäisyyttä toisiin seurueisiin.

Kesäteattereiden esitykset ovat olleet Suomessa monilla paikkakunnilla pidettyjä tapahtumia vuosikymmenien ajan. Pandemia toi ulkoilmateatterit vielä laajempaan tietoisuuteen varsinkin nuorempien ikäluokkien keskuudessa, joten niiden suosio tulee varmasti näkemään kasvua tulevina vuosina.

Ulkomaisia näytöksiä elokuvateattereiden kankailta

Jo ennen pandemiaa oli olemassa vaihtoehtoja nauttia ulkomaisista teatteriesityksistä etänä – nimittäin elokuvateatterinäytöksinä isolta kankaalta. Nämä esitykset voidaan toistaa joko suorina lähetyksinä tai aiemmin kuvattuina tallenteina. Tällainen tapa tarjoaa katsojille kokemuksen, joka on hyvin lähellä todellista esitystä. Lisäksi siitä voi nauttia mistä päin maailmaa tahansa, mikä olisi muuten monille ihmisille mahdotonta etäisyyden tai muiden tekijöiden vuoksi. Esimerkiksi juuri korona-aikana matkustaminen oli hyvin rajoitettua eli kiinnostavia ulkomaisia teatteriesityksiä oli monesti mahdotonta tai ainakin vaikeaa päästä seuraamaan paikan päällä.

Korona toi tullessaan jotain hyvääkin

Vaikka koronapandemiaa voi tuskin kukaan ajatella kovin positiivisessa valossa kaikki asiat huomioon ottaen ja teatteriala kärsii siitä yhä, tuli sen mukana myös joitakin uusia ja tervetulleita muutoksia. Yksi niistä on kulttuurialan monipuolistuminen. Teatteriesitykset ovat nykyään laajemmin saatavilla sellaisille ihmisille, joille paikan päälle meneminen on syystä tai toisesta hankalaa. Ihmiset ovat myös oppineet eri tavalla arvostamaan kulttuurialaa Suomessa. Se ei ole enää itsestäänselvyys. Jos haluamme kulttuuritapahtumien jatkuvan maassamme, tulee meidän aktiivisesti käyttää ja tukea näitä palveluita kaikissa niiden eri muodoissa.

By admin