Suomalainen teatteri ennen ja nyt

Suomen teatterikulttuuri on kehittynyt jatkuvasti, ja siitä on tulossa Euroopankin mittakaavalla todella elinvoimainen sekä innovatiivinen. Suomalaisella teatterilla on pitkä ja vuosisatojen takainen historia, mutta nykyaikaiset esitykset ottavat yhä rohkeampia riskejä ja tuovat näyttämölle uusia ideoita.

Nykypäivänä ajanviettotapamme ovat monella lailla erilaisia kuin ne ovat aikanaan olleet. Nykyään käytössämme ovat esimerkiksi älypuhelimet, joilla voimme pelata missä vain vaikkapa automaattia tai toisiamme vastaan taktista Uno-korttipeliä. Aina näin ei ole kuitenkaan ollut, vaan on olemassa kulttuurinala, joka aikoinaan kuten myös tänä päivänä yhdisti ja yhdistää suomalaisia. Tämä kulttuurinala on nimeltään teatteri.

Suomen vanhin teatteri

Suomen vanhin säilynyt teatteri sijaitsee Turussa, ja on nimeltään Åbo Svenska Teater. Se on rakennettu vuonna 1839. Åbo Svenska Teaterin näyttämöllä on vuosien varrella nähty lukuisia näytelmiä, oopperoita ja musikaaleja. Teatterin esitykset esitetään ruotsin kielellä. Ensimmäinen suomenkielinen teatteriryhmä ”Suomalainen teatteri” taas sai alkunsa Porissa.

Jokaiselle jotakin

Suomalainen teatteri tarjoaa jokaiselle jotakin, sekä kehittyy jatkuvasti. Kokeellisista teoksista klassikkoteosten mielikuvituksellisiin tulkintoihin. Voisi sanoa, että siitä on tulossa Pohjois-Euroopan kulttuuri-ilmaisun keskus. Se tuottaa rohkeita teoksia, jotka haastavat yleisöä ja rikkovat rajoja. Suomalaisen teatterin tuotantojen kirjo on laaja ja monipuolinen. Viime vuosina monet Suomen suosituimmista teatteriryhmistä ovat kokeilleet myös rikkoa perinteisen teatterin rajoja. Tuotannoissa käytetään usein epätavallisia näyttelijävalintoja, multimedian ja interaktiivisten elementtien innovatiivista käyttöä sekä musiikkia ja liikettä. Näiden avulla saadaan luotua ainutlaatuinen esitys katsojalle. Esitysten lisäksi nämä yhtiöt järjestävät myös työpajoja ja luentoja, joiden tarkoituksena on innostaa seuraavan sukupolven tulevia teatterintekijöitä.

Suomalaisen teatterin suosio on kasvussa

Monet huipputekijät kiertävät myös nykyään säännöllisesti, jolloin yleisö pääsee tutustumaan teatterin tuotantoon Suomen lisäksi muissakin maissa.

Tämän takia elinvoimainen ja kukoistava kulttuurinala ilahduttaa paitsi kotimaista yleisöä, mutta auttaa myös nostamaan Suomea kansainväliselle näyttämölle. Teatteri on Suomen kulttuurille yksi tärkeimmistä elementeistä, ja sen vaikutusvallan voi uskoa vain kasvavan tulevina vuosina.

Elinvoimainen sekä kehittyvä teatterikenttä on saanut myös tunnustusta, ja monet suomalaiset teatteriryhmät ovat saaneet palkintoja tärkeillä teatterifestivaaleilla eri puolilla maailmaa. Osa tästä tunnustuksesta on seurausta siitä, että Suomessa panostetaan luovuuteen ja huippuosaamiseen. Suomessa myös valtio panostaa alaan, jonka ansiosta teatterintekijät ovat voineet tutkia luovia rajojaan ja tuoda näyttämöille uusia jännittäviä tuotantoja.

Uusia ideoita luomalla suomalainen teatteri ilahduttaa myös jatkossa yleisöä kaikkialla

Innovaatioihin ja laatuun sitoutuneella suomalaisella teatterilla on edessään menestyksekäs tulevaisuus. Kun teatteriin investoimista jatketaan voidaan varmistaa, että teatterikulttuuri jatkaa kasvua ja kehitystään.

Teatterin vaikutus ulottuu myös laajemmalle yhteiskuntaan, sillä se rohkaisee uusia sukupolvia osallistumaan luovaan keskusteluun taiteesta, politiikasta ja kulttuurista.

On tärkeää, että suomalainen teatteri jatkaa kehittymistään ja kukoistustaan ja innostaa yleisöä sekä Suomessa että maailmalla.

By admin